Om oss

Vi driver ekologisk  KRAV uppfödning av köttdjur samt dikor.
Våra kalvar börjar födas efter nyår på Postgården i Sunnersberg.
På vårkanten flyttas djuren till bete på Kållandsö och betar flera strandängar mm vid bland annat Otterstad kyrka, Uddeberg, Senäte samt vid Traneberg och Läckö kungsgård.

Där går ko och kalv tillsammans med tjuren hela sommaren, när hösten kommer flyttas kalvarna hem till ”Kyrkhagen” där de bor i ett före detta hönshus som byggts om till ett modernt köttdjurstall för 132st djur, liggbås med gummimatta och automatisk utgödsling till gödselbrunn. Investeringen kunde genomföras tack vare investeringsstöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

En stor del av dessa djur köras sedan till Varekil och säljs sedan i den egna gårdsbutiken.
De resterande djuren går via intresseföreningen Kinnekulle nöt som förhandlar med de olika slakterierna.

Allt foder odlas på gården och vintertid har djuren fri tillgång till grovfoder.

Stor delar av vår areal ligger ute på Kållandsö där vi odlar och betar många små skiften, som med tiden annars förmodligen skulle växa igen.

Gården odlar även spannmål, oljeväxter och bönor.

Martin

Martin gjorde inte riktig som alla andra i gymnasiet utan han gick och köpte sig ett hönshus, där han plockade ägg innan skolan.
Martin hade hönshuset i 3 år, dem sista två åren efter student jobbade han samtidigt med att köra lastbil och grävmaskin. Han läste även 1 år distans på Dingle under denna tiden då han ville få med den teoretiska kunskapen om lantbruket.

Efter 3 år fick dem ett val att antingen bygga ut eller göra något annat med fastigheten och det va då dem byggde ett köttdjurstall. I samma veva fick han erbjudande att köpa huset på gården vilket han gjorde och nu bor i.
Under ombyggnationen kom Martin på att han ville sälja köttet själv och köpte då upp namnet Läckö kött, trots att hans far var skeptisk. Men Martins envishet har ingen gått miste om så dem köpte en torgvagn och började sälja kött på gården.

När båda insåg att Martins ide med att sälja köttet själv fungerade så bestämde dem sig för att bygga en butik & sommaren 2017 stod den klar.

Varför Martin gillar hönshus är det ingen som klurat ut än men 2018 köpte han sig ett nytt hönshus som han byggde om och hyr nu ut som företagshotell/garage.
Han köpte även en lantbruksfastighet för att hans far vägra köpa den vilket visade sig bli en bra affär i slutendan.

Lantbrukets intresset starta då han tillbringade en hel del av sin barndom i ladugården med morfar som hade mjölkkor. 
Martin har även haft sin morfar som förebild och är tacksam över all hjälp och rådgivning han fick av han fram tills hans bortgång 2016.

Martin forsätter att satsa både privat samt inom företaget, och vi kan nog tacka att Mikael försöka bromsa han lite ibland.

Mikael

Mikael har varit egen företagare större delar av sitt liv med olika inriktningar, men funderar fortfarande på vad han ska göra när han blir stor.
I 20 års ålder ägde och drev han Mickes kiosk i Lidköping. Han har även ägt Mickes järn i skara, ägt hyreshus, jobbat på svenska foder som säljare, mm.

Dem senaste åren har han ägt företag Toolus tillsammans med sin fru, som dem sedan sålde hösten 2018.
Mikael är delägare på Läckö kött och jobbar nu med Martin på gården.
Just nu försöker Mikael hinna med att andas mellan Martins alla framtidsplaner och ideer.

Mikael bidrar med mycket erfarenhet inom ägande & drivande av företag vilket uppskattas av Martin.

Anna-Lena

Gifte sig med Mikael ovetande om alla hans val av yrken & företag hon skulle få följa med på.
När dem blev tillsammans började Anna-lena jobba på Mickes kiosk, därefter har dem även jobbat ihop på Mickes Järn & på Toolus.
Hon slipper inte sin man hemma heller då hon tillbringar många timmar på kontoret med att sköta företagets administrativa del.

Martin och Mikael är också väldigt tacksamma att hon sköter familjens lunch resturang när hon är hemma.
Hon växte själv upp på en mjölkgård utanför Lidköping och det är kanske därför hon är så förstående med både sonen och mannens val av yrke.

Anna-Lena sköter även administrationen åt andra företag.

Karolina

Syster till Martin. Karolina gick hotell & turism på gymnasiet i Töreboda. Men tröttnade sedan på att jaga lösa kor och lyssna på sin bror så hon flydde ett år och plugga i USA.

Nu bor hon heltid i Stockholm & klättrar på karriärstegen inom resturang & hotell. 
När Karolina kommer hem tillbringar hon tid med sin häst, vännner och pratar med herrarna Karlsson om nya idéer som kan utveckla företaget.

Felicia

Sambo med Martin. Träffade Martin över en lunchdejt, där han lagade mat i långkallingar och luktade koskit, och redan där var saken klar! Felicia visste sedan tidigare att Martin jobbade en hel del men nu fick hon se verkligheten. Vad hon inte räknade med när hon blev ihop med en bonne var att hon skulle träffa hans svärmor Anna-Lena mer än Martin själv under vissa perioder. 

För att få mer tid till att umgås så hjälper hon till med både jordbruket och i butiken. 

Anna-Lena säger bara grattis du får uppleva samma sak som jag har gjort i alla år!

Annars jobbar Felicia inom resturang & väntar på att komma in på högskola.